Subscribe via email

Masukkan email anda untuk dapatkan update terkini dari kami:

Delivered by sukakereta

Saturday, April 28, 2012

LAPORAN TERKINI BERSIH 3.0 28 APRIL 2012 | VIDEO TERKINI BERSIH 3.0BERIKUT adalah kronologi suasana menjelang Perhimpunan 'Duduk Bantah' Bersih 3.0 yang diadakan di Dataran Merdeka pada Sabtu.


2.30 petang: Para penyokong Bersih yang membanjiri Jalan Tun Perak terutama di hadapan stesen LRT Masjid Jamek diarahkan duduk bagi menunjukkan bahawa perhimpunan diadakan secara aman.
Namun, keadaan yang begitu sesak menyebabkan sebahagian besar penyokong sukar untuk duduk.
Keadaan semakin sesak, ada segelintir penyokong terpaksa berdiri.
2.25 petang: Penyokong perhimpunan cuba mengalihkan halangan kawat berduri untuk memasuki Dataran Merdeka. Keadaan amat tegang.
2.20 petang: Perarakan tiba di Dataran Maybank. Sesi bergambar melibatkan Unit Amal PAS dan penyokong Bersih berbaju kuning.
Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang bergambar bersama penyokong. Beliau turut berucap di hadapan penyokong disusuli Kit Siang.
Kit Siang berkata, perhimpunan itu diadakan semata-mata mahu mendapatkan pilihan raya yang bersih.
Abdul Kadir turut berucap mewakili badan bukan kerajaan (NGO).
Beliau berkata,"Kita tuntut keadilan, tak boleh buat cara lama lagi dah."
2.08 petang: Perarakan Bersih memenuhi kedua-dua laluan jalan raya di hadapan Pasar Seni.
2.05 petang: Perarakan dari Masjid Negara kini menghampiri Pasar Seni. Mereka akan terus menuju ke Dataran Merdeka.
1.59 petang: Naib Presiden PKR, Nurul Izzah berucap di hadapan penyokong Bersih di Masjid Jamek.
1.50 petang: Penyokong di Masjid Negara mula bergerak ke Dataran Merdeka, menggunakan laluan jauh ke arah Pasar Seni.
Keadaan di hadapan stesen LRT Masjid Jamek dan sepanjang Jalan Tun Perak begitu sesak dengan ribuan penyokong.
Tiada perarakan setakat ini, masing-masing tertumpu pada sorakan beramai-ramai di hadapan stesen LRT Masjid Jamek.
Wakil daripada Solidariti Anak Muda memaklumkan kepada orang ramai bahawa Dataran Merdeka adalah milik rakyat


1.45 petang: Penyokong Bersih yang berada di Pasar Seni berarak ke Dataran Merdeka. Perarakan itu diketuai Ambiga dan beberapa pemimpin Pakatan Rakyat yang lain.
1.40 petang: Anwar bersama penyokong di Masjid Negara mula berarak ke Dataran Merdeka. Turut kelihatan, Mat Sabu, Kit Siang dan beberapa pemimpin lain.
1.25 petang: Semua penyokong Bersih dan Himpunan Hijau berhenti bersorak buat sementara waktu dan duduk di sepanjang Jalan Tun Perak bagi menghormati mereka yang beragama Islam menunaikan solat Zohor di Masjid Jamek.
Turut kelihatan sekumpulan penyokong yang mewakili Solidariti Anak Muda.
1.23 petang: Penyokong menunaikan solat Zohor. Jemaah memenuhi perkarangan Masjid Negara.
12.55 tengah hari: Anwar berucap di hadapan ribuan penyokong Bersih. Bersama beliau ialah Datin Seri Wan Azizah, Mohamad Sabu, Kit Siang.
Mohamad Sabu mengetuai kumpulan itu menyanyikan lagu 'Merdekakan Dataran Merdeka'. Anwar turut menyanyi bersama.
12.50 tengah hari: Ribuan penyokong Bersih dan Himpunan Hijau terus berarak ke kedua-dua arah di sepanjang Jalan Tun Perak sambil melaungkan sorakan 'Reformasi'.
12.40 tengah hari: Penyokong Bersih kelihatan menikmati makan tengah hari di restoran India Muslim di stesen KTM.
12.36 tengah hari: Datuk Seri Anwar Ibrahim menyertai kumpulan penyokong yang berhimpun di Masjid Negara.
12.35 tengah hari: Kumpulan yang bergerak dari Brickfields kini menuju ke Pasar Seni sebelum ke Dataran Merdeka.
12.20 tengah hari: Sebahagian besar penyokong Bersih dan Himpunan Hijau duduk di tengah dan bahu jalan di sepanjang Jalan Tun Razak dari stesen LRT Masjid Jamek hingga ke Dataran Merdeka.
12.15 tengah hari: Bekas pemimpin veteran Umno, Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir berada di Masjid Negara. Turut kelihatan Penasihat DAP, Lim Kit Siang.
Kumpulan penyokong Bersih yang bergerak dari Little India kini bergerak seiring dengan sekumpulan lagi penyokong yang berhimpun di hadapan bangunan YMCA menuju ke Dataran Merdeka.
Kumpulan ini kini diketuai unit Amal PAS menuju ke Dataran Merdeka.
12.05 tengah hari: Ribuan penyokong Bersih dan Himpunan Hijau berarak di sepanjang Jalan Tun Perak di keduad-dua arah, menghala ke Dataran Merdeka.
Masing-masing melaungkan sorakan 'Bersih' dan 'Stop Lynas'.
12.04 tengah hari: Perarakan penyokong Bersih ke Dataran Merdeka melalui Jalan Tun Sambanthan mengakibatkan lalu lintas sesak. Namun pihak polis mengawal keadaan dengan baik.
Kumpulan itu bergerak sambil bersorak 'Hidup!Hidup!Bersih!Bersih.
12 tengah hari: Kira-kira 200 penyokong Bersih di Brickfields mula bergerak ke Dataran Merdeka.
Kawasan Masjid Negara semakin dipenuhi ramai penyokong Bersih. Bahagian hadapan sesak menyebabkan penyokong berdiri di sepanjang jalan raya dan bulatan dekat KTM di sini.


Perkembangan semasa:
10.40 pagi: Penyokong Bersih mula membuat bantahan dengan duduk di kawasan jalan raya.
10.40 pagi: Pusat membeli-belah Sogo telah mula beroperasi, namun hanya pintu utama dibuka, manakala pintu sisi ditutup untuk tujuan keselamatan
10.40 pagi: Di dalam Pasar Seni, masih banyak kedai yang belum dibuka. Peserta perhimpunan turut mengambil peluang berlegar-legar di dalam kerana keadaan berhawa dingin berbanding di luar
10.40 pagi: Di kawasan KLCC, kira-kira 1,500 Penyokong Anti-Lynas di KLCC mula berarak ke Kedutaan Australia melalui Jalan Ampang
10.35 pagi: Ambiga bergerak ke Dataran Merdeka.
10.30 pagi: Kira-kira 20 Unit Amal Pas di sekitar Pasar Seni. Keadaan terkawal dan gerai di sekitar Kasturi Walk yang menjual cenderamata masih ditutup, hanya peniaga air yang mendapat sambutan.
10.22 pagi: Di kawasan Masjid Negara, Unit Amal berucap memberi kata-kata semangat kepada peserta untuk terus bertahan dan bersemangat tinggi mencapai matlamat Bersih 3.0.
10.20 pagi: Masjid Negara, pergerakan mula berlaku, kira-kira 3,000 penyokong Bersih bersiap-siap untuk memulakan perarakan ke dataran
10.15 pagi: Peserta yang turun dari LRT Pasar Seni berjalan kaki beramai-ramai dan menuju ke Petaling Street seterusnya ke arah Masjid Jamek
10.15 pagi: Penyokong Anti-Lynas berpecah kepada dua kumpulan, satu masih di hadapan KLCC-Jalan Ampang, manakala lokasi baru di hadapan KLCC-Simpang empat Jalan Ampang dan Yap Kwan Seng
10.05 pagi: Peniaga air soya di Jalan Petaling diberi jolokan “Bersih Soya” mendapat sambutan dikalangan peserta perhimpunan. Pemilik gerai Kim Soya Bean itu juga melaungkan Bersih 2 dan menjual air soya RM1 sahaja
10.00 pagi: Belon ‘Angry Bird’ dijual RM20 tarik perhatian. ‘Angry Bird’ berwarna kuning itu juga ditulis Save Malaysia, Stop lynas
10 pagi: Jumlah terkini penyokong yang berada di betul-betul sebelah Dataran (simpang Jalan TAR dan Jalan Raja), antara 8,000 hingga 10,000. Ini anggaran kasar.

Ibunegara hari ini menjadi tumpuan menjelang perhimpunan BERSIH 3.0 yang dirancang berlangsung mulai jam 2 petang ini. Berikutan adalah laporan langsung mengenai perkembangannya mulai pagi ini.
9.57am Central Market - Sekumpulan kecil sibuk meneliti salinan perintah mahkamah yang ditampal di tiang lampu. Perintah mahkamah itu melarang ahli jawatankuasa pemandu BERSIH memasuki Dataran Merdeka.

9.40am Dataran Merdeka - Simpang Jalan Tun Perak-Jalan Tunku Abdul Rahman merupakan titik perhimpunan utama dengan orang ramai mencecah kira-kira 3,000 orang yang menyanyi dan melaungkan slogan.

Kelihatan ratusan anggota polis tetapi tiada kelihatan anggota FRU.
9.42am - Pasar Seni: 60 anggota polis telah membentuk barisan di Leboh Pudu, bagi mencegah kenderaan masuk ke Medan Pasar dan Jalan Lebuh Pasar. Walau Bagaimanapun, peserta berjalan kaki dibenarkan lalu.

9.37am KLCC - Anggota jawatankuasa anti-cyanide Bukit Koman dari Raub, Pahang membawa kain rentang dan poster untuk menyuarakan rasa tidak puas hati mereka terhadap syarikat perlombongan emas Australia yang menggunakan cyanide untuk mengekstrak emas.

Jumlah orang ramai di KLCC meningkat kepada 1,000 dan emosi mereka tinggi dan semakin tinggi.

9.36am
Jalan Sultan - Sekumpulan kira-kira 50 anggota polis membentuk benteng manusia di Jalan Sultan dan Jalan Hang Jebat untuk menghalang orang ramai daripada menuju ke Yan Keng Benevolent Dramatic Association di mana penggambaran video muzik untuk lagu tema 'Protect Jalan Sultan' akan diadakan pada jam 10 pagi, oleh pengarah filem Pete Teo.

9.35am: Masjid Negara - Jalan menuju ke Jalan Sultan Hishamuddin dari Jalan Travers ditutup.

Terdapat kira-kira 500 peserta berhimpun di sini bersama dengan Unit Amal PAS yang berpakaian merah hati. Lebih ramai datang dari arah stesen KTM untuk menyertai mereka.

Kira-kira 50 anggota polis dan sebuah trak polis dilihat berada di situ.
9:36am JLN TUN PERAK Peserta dihiburkan dengan nyanyian lelaki Cina. Seorang OKU India berucap kepada peserta
9.35am JLN SULTAN/JLN HANG JEBAT Polis buat perisai manusia halang orang ramai ke Yang Keng Benevolent Dramatic Association.
9.32am: kemaskini pengangkutan awam - Tweets dari RapidKL, perkhidmatan seperti biasa, semua jalan menuju ke bandaraya KL ditutup.

"Bas akan menurunkan penumpang di stesen LRT berdekatan dengan bandaraya KL. Tiada bas masuk ke dalam bandaraya KL."
9:30am Jalan Sultan - Di pasar mini KK, Dr Wong Fort Ping, 57, mula menyanyikan lagu Negaraku, dan kemudiannya diikuti ratusan peserta.

Wong kemudian memberitahu orang ramai bahawa beliau turut menyertai perhimpunan BERSIH pertama dan kedua dan memetik kata-kata bekas Presiden Amerika Syarikat, John F Kennedy.

9.36am: Jalan Tun Perak - Seorang lelaki, yang bersama Saw, menyanyi di hadapan orang ramai, dan mendapat tepukan gemuruh.

Terdapat kira-kira 500 peserta di persimpangan Jalan Tunku Abdul Rahman-Jalan Tun Perak Jalan Raja-Jalan Parlimen.

Seorang lelaki kurang upaya kelihatan memberikan ucapan kepada sekumpulan lagi peserta yang duduk berhampiran di persimpangan tersebut. 
9.25am Jalan Tunku Abdul Rahman (TAR) - Beratus-ratus penyokong BERSIH telah berkumpul di lorong belakang Jalan TAR berhampiran Masjid India, ramai di antara mereka memakai baju-T BERSIH atau baju kuning.

Terdapat sekumpulan orang muda yang mendiri sebuah gerai di sini untuk menjual baju-T BERSIH dan 'Free Education'.

Polis menutup Jalan TAR dan Jalan Parlimen. Manakala kira-kira 100 anggota polis membentuk benteng manusia do Jalan TAR, di hadapan Sogo, peserta dapat mengelak benteng polis dengan menggunakan lorong belakang untuk pergi ke Masjid India dan Jalan Tun Perak.

Orang ramai melepak, duduk di hadapan kedai dan berbual sementara menunggu perhimpunan duduk bantah bermula.
9.21am Jalan Tun Perak - Kira-kira 1,000 orang berkumpul di sepanjang jalan tersebut yang ditutup kepada kenderaan.

Ramai yang duduk di sepanjang laluan kaki lima dan berdiri di tengah-tengah jalan.

9.20am
Masjid Jamek LRT - Sekumpulan peserta BERSIH yang berpakaian kuning, berkumpul di luar stesen LRT, ada yang duduk di tepi jalan.

Jalan menuju ke Jalan Tun Perak dan Bangkok Bank ditutup kepada semua kenderaan. Terdapat kira-kira 50 anggota polis di kawasan itu. Kelihatan tiga trak polis dan sebuah van.
9.15am MASJID NEGARA 500 orang berkumpul di perkarangan masjid.

9.18am Pasar Seni - Kira-kira 100 anggota polis berbaris di belakang benteng di Lebuh Pasar Besar.

Orang ramai yang berada di depan sekatan jalan bertambah kepada 100 orang. Mereka menonton aktivis mengadakan persembahan muzikal.
920am MASJID JAMEK Jln dari Jln Tun Perak ke Bangkok Bank ditutup. Peserta berhimpun di LRT
9.15am KLCC - Pintu masuk ke KLCC menghadap Bangunan Public Bank dan pintu masuk utama ke Menara Berkembar ditutup.

Ketua Pemuda MCA Indera Mahkota David Choi, walaupun menghadapi tindakan disiplin parti kerana menyokong Himpunan Hijau, dilihat berada di kalangan orang ramai.

Pemuda MCA Bahagian Indera Mahkota merupakan satu-satunya bahagian parti itu yang menentang loji nadir bumi yang terletak di Gebeng, Pahang.

Peserta yang kini berjumlah kira-kira 500 orang selepas disertai kumpulan lain yang berada di taman KLCC mula melaungkan "Stop Lynas".

Kira-kira 100 anggota polis membentuk tembok manusia untuk menghalang orang ramai daripada berhampiran pintu masuk.
9:14am JAN TUN PERAK menghala Jln Datuk Onn ditutup. 50 polis kelihatan berkawal.

9.00am JLN PETALING, DEKAT HOTEL LOK ANN Seorang gadis berbaju kuning beri bunga polis bernama Yap, minta sokong BERSIH. Yap tak ambil dan hanya tersenyum. Orang ramai dan anggota polis lain bertepuk tangan.
Anggota polis dilihat mengawal beberapa lokasi utama, termasuk Yang Keng Benevolent Dramatic Association di persimpangan Jalan Sultan dan Hang Jebat.

9.09am KLCC 500 berkumpul di taman dekat pintu masuk Suria & mula melaungkan slogan anti-Lynas.

859am MASJID INDIA Penyokong mula penuhi tempat & bersarapan. Ada juga berdekatan Jalan TAR. 150 polis mengawal. 
8.55am SIMPANG MRR1 ke Jln Sultan Salahuddin, sekatan jalan raya. Kenderaan tidak dibenarkan masuk
851am JLN DUTA Sekatan jalan raya, semua kereta dihalang memasuki Jln Parlimen.8.48am PERSIMPANGAN DEPAN SOGO ditutup. Jalan menuju Dataran ditutup, pemandu dilencongkan ke Jln Dang Wangi. 150 polis berkawal.

840am
JLN IMBI, JLN BKT BINTANG menuju Jln Sultan Ismail, lancar tanpa sekatan jalan raya.
8.32am KLCC AVENUE K Ratusan penyokong Himpunan Hijau berkumpul. 150 polis berseragam mendengar taklimat daripada atasan mereka.

8.30am
JLN TUN SAMBANTHAN menuju Pasar Seni di tutup. Helikopter berlegar di udara.

8.24am
JALAN TRAVERS//BRICKFIELDS Trafik lancar tanpa sekatan jalan raya. Peserta belum kelihatan.

8am - JLN PETALING - Peserta mula berkumpul, termasuk sekumpulan seniman dengan alat muzik. Gerai sekitar penuh sesak.

8am - JLN PETALING - Peserta mula berkumpul, termasuk sekumpulan seniman dengan alat muzik. Gerai sekitar penuh sesak.
4 comments:

cik kiwi's said...

haha. abg man kutip gambar kat fb ye...kikiki..

Go BERS✔H 3.0 kakakaka..:P

saya sokong pilihan raya yg adil dan bersih

zulhilmi tempoyak said...

hahahahaha... camne bleh sesat digi tu...

pls2. update more.. btw mcm mn ko ad liputan ni.. heee

tirahzairi said...

eh2...orng kuning...bersamamu...hehhee

mankete said...

cik kiwi - heheheh yer la ambik gambo kat fb jer

zul tempoyak - liputan digi kan meluas bro ahahahhah

tirah - tu la org dg pon nak join gak hihii

LIVE STREAM FOOTBALL