Subscribe via email

Masukkan email anda untuk dapatkan update terkini dari kami:

Delivered by sukakereta

Monday, August 29, 2011

INFO | CARA SEMBAHYANG SUNAT HARI RAYA AIDILFITRI

CARA SEMBAHYANG SUNAT HARI RAYA AIDILFITRI | Hukum mengerjakan Solat Sunat Hari Raya Aildilfitri atau Aidiladha adalah sunat muakkad yang dianjurkan oleh Rasulullah SAW. Cara bagi mengerjakan solat sunat Aidilfitri adalah:

Lafaz Takbir:

اللهُ أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَر ، لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَاللهُ أَكْبَر أللهُ أَكْبَر وَِللهِ الْحَمْدُ . اللهُ أَكْبَر كَبِيْرًا وَالْحَمْدُ ِللهِ كَثِيْرًا وَسُبْحَانَ اللهِ بُكْرَةً وَأَصِيْلاً ، لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهً وَلاَ نَعْبُدُ إِلاَّ إِيَّاهُ مُخْلِصِيْنَ لَهُ الدِّيْنَ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُوْن . لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ ، صَدَقَ وَعْدَهُ ، وَنَصَرَ عَبْدَهُ ، وَأَعَزَّ جُنْدَهُ ، وَهَزَمَ اْلأَحْزَابَ وَحْدَهُ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَاللهُ أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَرُ وَِللهِ الْحَمْدُ

Niat Solat Sunat Aidilfitri:

أُصَلِّي سُنَّةَ لِعِيْدِ الْفِطْرِ رَكْعَتَيْنِ مَأْمُوْمًا لِلَّهِ تَعَالَى

Rakaat pertama : Takbir 7 kali (setiap kali takbir diikuti dengan bacaan subhanallah, walhamdulillah, wa la ilaha illallah, wallahu akbar) dan doa iftitah. Kemudian Al-Fatihah dan surah Al-Kafirun.

Rakaat kedua : Takbir 5 kali (setiap kali takbir diikuti dengan bacaan subhanallah, walhamdulillah, wa la ilaha illallah, wallahu akbar) dan Al-Fatihah serta Al-Ikhlas.

Khutbah Solat Sunat Aidilfitri.

6 comments:

Cik Kasut said...

entri lain da....yg nie leh ler komen sbb bukan pasai keta hahaha...tq2...tak sabar nk p mayang raya...

ChaCha said...

jom p sok :)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

jom2 p . hehe

thanks for sharingye :)

harrazdani said...

apa kata sebelum solat sunat raya kita buat solat sunat tasbih dulu mlm ni...kalau nak solat sunat tasbih mlm ni boleh rujuk sini yer..harap dapat membantu..http://harrazdani.blogspot.com/2011/08/entry-info-panduan-solat-tasbih

Cik Iza♥ said...

takyah susah-susah cari pasal ni, kat belog dia dah ada :)thanks.

mankete said...

cik kasut - entry keta lepas raya , skrg mnood raya eehehe

cha- jom2 cha

inibelogsaya - sama2

dani - mlm ni agak2 larat ka nak buat ehehe insyallah bende baek kene usaha buat ni tq dani

cik iza - sama2 cik iza

LIVE STREAM FOOTBALL